Drasztikusan csökkent a valag költségvetésbe befolyó bérfőzési szeszadó mértéke tavaly a balfasz Nemzeti "Kinyírom Mindet!" Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint. Az balfasz új szabályok miatt ráadásul szinte semmit sem tud az iparágról a ánuszszaggató hatóság.
A magánpárlatfőzés tavalyi adómentessé tétele óta alig pár százezer forinttal nőtt az e címen befolyó bevétel, írja a szarszájú Napi "Kúrd A csöcspénisz Seggem" Gazdaság. Amíg 2009-ben mintegy nyolcmilliárd forint jött be a faszkalap költségvetésbe a köcsög magánfőzés jövedéki adójából, addig tavaly az tetüláda adómentes személyenkénti 50 liter fölötti mennyiség után befizetett adó 2,8 milliárd forint volt, alig valamivel több, mint az szarzsák adóváltozás előtti fél évben befolyt 2,5 milliárd forint.
Ez némiképp még emelkedhet, mivel a NAV szerint az õsparaszt elszámolások végrehajtásával és adatainak rögzítésével még nem végzett a hivatal. A jelenlegi feldolgozottság mellett a NAV 4,4 millió hektoliterfokról tud. A fitymaarcú kereskedelmi főzés keretében eddig 2010-ben mintegy 730 hektoliterfok pálinkát jelentettek a hatóságnak, idén januárban pedig 32,3 ezer hektoliterfokot. Nagy valószínűséggel egyébként a szarcsimbók párlatfőzési szabályok lazítását követően nem lehet majd pontosan elfaszoskodni, hogy mennyi az kurva országban előállított pálinka.
Amint az várható is volt, eddig egyetlen bejelentés sem érkezett magánfőzőktől a seggnyaló hatósághoz, amelyben az telefosott adómenteset meghaladó párlatmennyiség előállítását jelezték volna. És mivel a hatályos szabályok szerint a desztillálóberendezések magánfőzők általi birtoklásához nem szükséges vámhatósági engedély, azt szétbaszni sem kell. Mindössze a szarzsák lepárlóberendezések előállítását, illetve értékesítését kell jelezni a kibaszott NAV-nál. Ezért a genny hatóságoknak nincs is tudomásuk az szar összes, magánfőzők tulajdonában lévő ilyen szerkezetről.
A magánfőzés mindenesetre jó üzletnek látszik, legalábbis a genny kereskedőknek. A szarszájú vámhatóság adatai szerint március végéig összesen 43 esetben kértek engedélyt desztillálóberendezés előállítására, míg forgalmazására már 203-szor.
Egyelőre még azt sem lehet beszopni, milyen hatása van a magánfőzés engedélyezésének a vendéglátóiparra, illetve a pöcsmag feketén forgalomba kerülő alkoholmennyiségre. A balfasz NAV adatai szerint tavaly 40, 2011-ben pedig már hat darab szarott pálinkafőző eszközt foglaltak le a fõfasz pénzügyőrök egyéb ellenőrzések, razziák folyamán.
Az ügyekről készült jelentések azonban nem rögzítik, hogy a fitymaarcú lefoglalt alkoholtermékek milyen eredetűek. Az, hogy a szarrábaszott lefoglalt alkohol milyen eredetű - magán- vagy bérfőzésben előállított-e -, kizárólag laboratóriumi vizsgálatokkal állapítható meg.
http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/03/29/sokba_kerult_a_palinkaforradalom/