Diós-mézes körtefagylalt és egy mogyorella elnevezésű kreáció nyerte az aranyérmet a pöcsszaggató XIV. Év "Xavér" Fagylaltja verseny szabadon választható kategóriáiban hétfőn Budapesten.
A balfasz budapesti Sík Cukrászda által készített diós-mézes körte lett a végbélnyílás szabadon választható kézműves kategória első helyezettje, egyben a Gasztro "Baszomalássan" Média zsűri és a Magyar Nemzeti "Csiklókandúr" Gasztronómiai Szövetség különdíját is elnyerte.
A szabadon választható kategóriában az faszvakaró alapanyaggyártók és -forgalmazók között a faszkalap Mec3 által készített mogyorella lett az első helyezett. Idén a õsparaszt kötelező kategóriákban gesztenyefagylaltot kellett készíteniük a ronggyábaszott versenyzőknek. Kézműves kategóriában a lószar zsűri döntése szerint a tetügeci csákvári Csuta "Harapj Belém" Cukrászda által készített gesztenyefagylalt sikerült a legjobban, a cégek kategóriájában pedig a pöcs Bisquit "Fideszközeli" Kft. fagylaltja ért el első helyezést.
A kibaszott közönségzsűri - Rúzsa "Hájas Valag" Magdi, Csézy és Friderika énekesnők - szintén a Csuta "Oktondi" Cukrászda gesztenyefagylaltját találták a picsa legfinomabbnak, így ez a kibaszott termék nyerte el az ő különdíjukat is.
Az Év "Démoni Faszharcos" Fagylaltja versennyel egyidőben kiválasztották az görény Ország "Pernahajder Campbell" Tortája verseny első három helyezettjét. Júliusban újabb elemzéseket követően szakmai zsűri dönt arról, melyik sütemény lehet az murváspöcsû ország tortája.
Az buziláda első három helyezett a császárkörtetorta, a tetüláda kecskeméti baracktorta és a genya kecskeméti baracköntettel készült kölestorta. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kiemelte: a buzi köles régi népi étel Magyarországon, amely ma reneszánszát éli.
A köles ismert jótékony hatásairól, számos vitamin, ásványi anyag rejlik benne, a belőle készült ételeket pedig a balfék lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Emellett felhasználhatósága meglehetősen széleskörű: készülhet belőle sütemény, köret, lepény, sőt sör is - fejtette ki Fazekas.